Limonadetaks • Friends for Brands • Brand Activation
IkLobby_limonadetaks

Limonadetaks

Stop de limonadetaks op alternatieven voor melk

De overheid vatte in 2023 het plan op om de ‘limonadetaks’ ook op alternatieven voor melk toe te passen. Dit zou inhouden dat de belasting op het product met 198% wordt verhoogd. Zo worden (ook ongezoete) alternatieven voor melk onterecht in dezelfde categorie als frisdrank geplaatst. Voor koemelk en (koe)chocolademelk geldt dit niet. Dit maakt de alternatieven voor melk duurder – voor veganisten, klimaatactivisten, mensen met een lactoseintolerantie.. voor iedereen. Misty startte daarom een burgerpetitie op petities.nl om dit plan tegen te gaan. 

Samen met onze ‘political impact partner’ IkLobby maakte wij ons hard voor deze petitie. Door een campagne te ontwikkelen met als doel om genoeg handtekeningen op te halen om deze aan te mogen bieden aan de Tweede Kamer. De campagne belicht op een duidelijke manier en met klare taal de absurditeit van de ‘limonadetaks’ 

Naast de kracht van creativiteit zetten we ook de kracht van ‘friends’ in’. Niet alleen werd de campagne door belangrijke bondgenoten als het Wereld Natuurfonds en Wakker Dier gedeeld, we vonden ook lobby genoten in Alpro en Oatly. Oatly haakte in de campagne aan als partner, zowel door onderdeel te worden van de uitingen als ons te steunen in mediabereik. Dit zorgde voor een extra boost in ons on- en offline zichtbaarheid. Dankzij alle gebundelde krachten steeg het aantal handtekeningen in korte tijd van 6000 naar 39.047, waardoor Misty de motie kon presenteren aan de Tweede Kamer!