The Ocean Cleanup • Friends for Brands • Brand Activation
The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup

De grootste schoonmaak in de geschiedenis

Er zijn meer dan vijf biljoen stukjes plastic in de oceanen van de wereld en geen van hen hoort daar thuis. The Ocean Cleanup is een concept van uitvinder Boyan Slat. Een gigantische ‘schep’ ontworpen om zoveel mogelijk van dit plastic op te vangen en uit de zee te halen. Het is een project dat wereldwijd aandacht heeft gekregen en Friends for Brands is er al vanaf het begin bij betrokken.

Om de technische kant van het plan tot leven te brengen, ontwikkelden we een eenvoudige taal van woorden en iconen. Een communicatietoolkit waar de projectmedewerkers zelf mee aan de slag kunnen. De financiële kickstart kwam van een online platform en door ons ontwikkelde crowdfundingcampagne die duidelijke feiten en cijfers presenteerde. Binnen een jaar nadat we erbij betrokken raakten, groeide The Ocean Cleanup van een gek idee van twee ambitieuze, jonge studenten tot een organisatie van meer dan 100 vrijwilligers en meer dan genoeg middelen om het plastic daadwerkelijk uit de oceanen te filteren.

The Ocean Cleanup lanceerde de aanpak met een grote expeditie van 30 schepen die dwars door de Great Pacific Garbage Patch voeren, onderzoek deden en gegevens verzamelen. Met behulp van de door ons ontwikkelde Survey-app hebben de schepen in kaart gebracht en gerapporteerd waar de plasticvervuiling het ernstigst was. Via deze app werd het ons duidelijk waar de opruiming precies moest beginnen.