Partnercampagne tegen prijsverhoging plantaardige melk • Friends for Brands • Brand Activation

Partnercampagne tegen prijsverhoging plantaardige melk

Partnercampagne ‘Dit is geen limonade’ tegen prijsverhoging plantaardige melk realiseert meer dan 40.000 handtekeningen voor burgerpetitie.

 

Misty Mason startte recentelijk een petitie tegen het plan van de overheid om vanaf januari 2024 de zogenaamde ‘limonadetaks’ toe te passen op alternatieven voor melk. Dit plan plaatst deze dranken onder het kopje ‘limonade’, waarmee de belasting erop aanzienlijk kan worden verhoogd. Non-profitorganisatie IkLobby heeft samen met creatief bureau Friends for Brands een campagne geïnitieerd om voor deze petitie zoveel mogelijk handtekeningen op te halen. 

De Limonadetaks

Vanaf 1 januari 2024 worden plantaardige melkproducten, zoals dranken gemaakt van rijst, haver, amandelen, kokos, noten en granen, aangemerkt als limonade. Koemelk en chocolademelk worden niet meegenomen in deze nieuwe regeling. Dit betekent dat de belasting op deze plantaardige melkproducten verhoogd wordt van €8,83 (2022) naar €26,13 (2024) per 100 liter. Ondanks het feit dat hier vaak geen suiker aan toe wordt gevoegd.

Hierdoor wordt het kopen en consumeren van plantaardige melkproducten ontmoedigd. Het kiezen voor een klimaat- en diervriendelijk alternatief voor koemelk wordt daarvoor voor minder mensen haalbaar. Ook wordt zo het gebruik van veilige producten voor lactose-intolerante mensen een stuk duurder.

Plantaardige melk is geen limonade

Om deze onterechte regeling tegen te houden sloegen IkLobby en Friends for Brands de handen ineen met een campagne die mensen wijst op Misty’s petitie. Friends for Brands is aan de slag gegaan met het bedenken van een pakkend concept en format voor een campagne. Met de boodschap ‘Dit is geen limonade, het kabinet zegt van wel’ en een beeld van een glas plantaardige melk wordt de kijker aan het denken gezet over de vreemde categorisering. Het beeld is te vervangen door verschillende versies van plantaardige dranken, om ruimte te bieden aan campagnepartners om zichzelf hierin ook te laten zien. 

Campagne gesteund door diversiteit aan organisaties

IkLobby haakte vervolgens meerdere partners succesvol aan bij deze gedeelde campagne. Zowel Oatly als Alpro steunden het initiatief en voerden hiervoor campagne via social media. Oatly ontwikkelde een eigen uiting binnen het campagne format, met als beeld een Oatly pak en zette deze in voor een on- en offline campagne. Hiernaast deelde een diversiteit aan gelijkgestemde organisaties de campagne; van WNF tot Wakker Dier en Partij voor de Dieren.

Dankzij het initiatief van Misty Mason, de verbindende campagne en aangehaakte partners, heeft de petitie inmiddels 40.000 handtekeningen bereikt. Dinsdag 24 oktober wordt de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer, waar het debat over deze motie zal plaatsvinden.